În primele 6 luni a.c., poliţiştii de frontieră împreună cu reprezentanţi din cadrul Gărzii de Mediu, au descoperit, în urma efectuării controlului asupra unor ansambluri rutiere, peste 2.773 tone de deşeuri, pentru care şoferii nu deţineau documente de transfer conform prevederilor legale. Comparativ cu perioada similară 2022, când au fost descoperite aproximativ 988 tone de deşeuri, se înregistrează o creştere cu 180%, fapt datorat în principal măsurilor dispuse la nivel naţional privind problematica deşeurilor.
La nivelul Poliţiei de Frontieră Române au fost întreprinse acţiuni în colaborare cu reprezentanţii Gărzii de Mediu în vederea prevenirii introducerii în ţară a unor transporturi de deşeuri, care nu îndeplineau condiţiile prevăzute de lege, procedându-se la verificarea şi controlul mijloacelor de transport, precum şi la monitorizarea specifică în zona de competenţă.
În primul semestru al anului 2023, fie în intervenții punctuale, fie în cadrul unor acțiuni de amploare, desfășurate în colaborare cu Garda Națională de Mediu și Direcția Generală a Vămilor, au fost oprite la intrarea în ţară însemnate cantităţi de deşeuri, respectiv mai multe transporturi cu peste 2.773 tone, constând în: metale, textile/îmbrăcăminte, sticlă, plastic, carton şi hârtie, mobilier, acumulatori, componente auto, etc.
Cazuri semnificative de transporturi cu deșeuri oprite la graniță
În perioada 30.06.-01.07.2023, poliţiştii de frontieră din cadrul punctelor de trecere a frontierei Borș II și Nădlac II, împreună cu lucrători ai Comisariatului Județean Bihor și Arad din cadrul Gărzii Naționale de Mediu și lucrători ai Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului Bihor și Arad, nu au permis intrarea în ţară a patru automarfare încărcate cu peste 51 tone de deșeuri, pentru care șoferii nu au putut prezenta documente necesare importului, conform prevederilor legale în vigoare.
Existând suspiciuni cu privire la legalitatea transporturilor în cauză, poliţiştii de frontieră au solicitat sprijin autorizat reprezentanților Comisariatului Județean Bihor și Arad din cadrul Gărzii Naționale de Mediu și reprezentanților Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului Bihor și Arad.
În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că automarfarele erau încărcate cu 51,1 tone de deșeuri, pentru care șoferii nu au prezentat documentația necesară prevăzută de lege pentru importul acestor produse.
În perioada 05-06.05.2023, poliţiştii de frontieră din cadrul Punctelor de Trecere ale Frontierei Nădlac II și Borș II au efectuat, pe sensul de intrare în ţară, controlul specific asupra a patru automarfare conduse de trei cetăţeni români și un maghiar. Aceștia transportau, conform documentelor de însoțire a mărfii, deșeuri ce constau în zinc, aluminiu, electrocasnice second hand și mobilier de la diferite societăți comerciale din Germania și Austria pentru firme din România.
Existând suspiciuni cu privire la legalitatea transporturilor în cauză, care conțineau un total de 53,6 tone de deșeuri, poliţiştii de frontieră au solicitat sprijin autorizat reprezentanților Comisariatului Județean din cadrul Gărzii Naționale de Mediu și ai Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului Bihor și Arad.
Acţiuni similare s-au derulat şi în Punctul de Trecere a Frontierei Petea, unde pe sensul de intrare în țară, s-au prezentat trei cetățeni români, care conduceau trei automarfare. Şoferii transportau deşeuri (textile, mobilă și saltele second hand), încărcate din Belgia si Germania şi erau destinate unor societăţi din România. Existând suspiciuni cu privire la legalitatea acestor transporturi, poliţiştii de frontieră au solicitat sprijin autorizat reprezentanților Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului Satu Mare.
Astfel, în cadrul verificărilor, s-a stabilit că în cele trei mijloace de transport se afla cantitatea totală de 36,8 tone de deșeuri.
În data de 27 februarie a.c., la ora 09.30, în Punctul de Trecere a Frontierei Petea, județul Satu Mare, s-a prezentat pentru a intra în ţară, un cetățean român în vârstă de 41 de ani, conducând un automarfar, înmatriculat în România.
Acesta transporta, conform documentelor de însoțire a mărfii, 18 tone de deșeuri (îmbrăcăminte), de la o firmă din Ungaria pentru o societate comercială din județul Satu Mare.
Câteva minute mai târziu, în același punct de trecere a frontierei, s-a prezentat pentru efectuarea formalităților de control pe sensul de intrare în România, conducând o ansamblu rutier format din cap tractor și remorcă, un cetățean maghiar în vârstă de 37 de ani. Mijlocul de transport era încărcat cu 17,2 tone deșeuri din lemn, provenite de la o firmă din Ungaria, a căror destinație era o societate comercială din județul Suceava.
Acţiuni similare s-au derulat şi în Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu, unde pe sensul de intrare în țară, s-au prezentat doi cetățeni bulgari, în vârstă de 32, respectiv 53 de ani, care conduceau două automarfare.
Şoferii transportau deşeuri metalice, încărcate din Bulgaria şi erau destinate unor societăţi din România. Existând suspiciuni cu privire la legalitatea acestor transporturi, poliţiştii de frontieră au solicitat sprijin autorizat comisarilor Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Giurgiu.
Astfel, în cadrul verificărilor, s-a stabilit că în ambele mijloace de transport se afla cantitatea totală de 42,3 tone de deșeuri metalice.
În toate cazurile, în urma verificărilor efectuate, autoritățile de control au dispus nepermiterea accesului pe teritoriul României pentru mijloacele de transport în cauză.