În această săptămână a avut loc prima tabără de ecologie organizată în cadrul campaniei „Luna curățeniei în județul Bihor”, derulată de Consiliul Județean Bihor și Ecolect Group Bihor.
Tabăra de o zi, „Green camp – Școala de Educație Ecologică în Pădure pentru un Bihor Curat”, a fost organizată de Asociația Pro Time-R în parteneriat cu Romsilva- Direcția Silvică Bihor la cantonul din Băile Felix. Au participat 60 de elevi din clasele a IX-a și a XI-a de la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” Oradea.
Această tabară de zi a avut ca scop educarea tinerilor cu privire la importanța protejării mediului înconjurător și a ecologiei, dezvoltarea de abilități antreprenoriale sustenabile, dar și conștientizarea existenței unor aplicații digitale care vin în sprijinul comunității în vederea protejării mediului, cum ar fi Bihor Curat și Inspectorul Pădurii.
Școala de ecologie a cuprins o serie de activități interactive desfășurate sub forma unor ateliere, după cum urmează:
- Colectare selectivă și economie circulară – sub coordonarea firmei de salubritate AVE Bihor;
- Natura prin microscop (laborator mobil) – sub coordonarea cadrelor didactice de la Facultatea de Protecția Mediului, Universitatea din Oradea, prin departamentul de silvicultură;
- Antreprenoriat sustenabil – sub coordonarea Make IT Oradea;
- Traseu de recunoaștere, QR path – sub coordonarea Grund School Oradea;
- Inspectorul Pădurii, utilizarea aplicației privind controlul transportului de masă lemnoasă – susținut de reprezentanții Gărzii Forestiere Oradea;
- Creare de conținut digital de promovare a importanței ecologiei și a mediului înconjurător – susținut de Pro Time-R;
Asociația Pro Time-R va organiza în perioada următoare alte opt astfel de tabere de zi la Cantonul Pucioasa (Săcueni), Cantonul Băile Felix, Cantonul Goroniște (Tinca), Cantonul Roșia, Cantonul Lunca Sprie, Cantonul Pădurea Mare (Marghita), Cantonul Gepiș și Cantonul Vârtop.
„Luna curățeniei în județul Bihor”, derulată de Consiliul Județean Bihor și Ecolect Group Bihor, este un proiect al întregii comunități, care se bucură de sprijinul partenerilor ADI Ecolect Group, ISJ Bihor, Universitatea din Oradea, cultele religioase, Clubul Sportiv Municipal Oradea, Direcția Silvică Bihor, ONG-uri de profil, mediul de afaceri local și presa.
La fel ca în anii precedenți, în cadrul campaniei sunt organizate două competiții: „Campionatul bihorean al curățeniei”, care se adresează primăriilor din județ, și EcoProvocarea, o competiție pentru elevii din județul Bihor.