Sezonul rece este o adevărată provocare pentru șoferi. Temperaturile joase, nopțile mai lungi și vizibilitatea mai scăzută, pot transforma drumurile în adevărate coșmaruri pentru ei. De aceea, mașina necesită o pregătire adecvată pentru iarnă, pe care nu ar trebui să o tratăm cu superficialitate. La urma urmei, e în joc siguranța noastră și a celorlalți participanți la trafic, iar toate neplăcerile cauzate de scăderea temperaturii, pot fi evitate printr-o simplă verificare a mașinii înainte ca vremea rea să ne surprindă. Iată care sunt aspectele cele mai importante când vine vorba de verificarea mașinii și pregătirea ei pentru iarnă!
- Anvelopele. Primele pe listă, de care niciun șofer nu uită, sunt anvelopele, fiind și cele mai importante în pregătirea pentru iarnă. Atunci când temperatura scade sub valoarea de 7⁰C, autoturismul are nevoie de cauciucuri speciale pentru a circula în siguranță, adaptate drumurilor umede, uscate sau acoperite cu gheață și zăpadă. Cauciucurile de iarnă au o aderență mai bună prin care riscul de derapare este diminuat și în plus, fac posibilă reducerea distanței de frânare. Șoferii ar trebui să acorde atenție și presiunii din anvelope atunci când pornesc la drum, mai ales în anotimpul rece.
- Bateria. La temperaturi joase, mașina, ca multe alte lucruri, funcționează mai greu și are nevoie de mai multe resurse. Acest lucru înseamnă că bateria va fi mai solicitată, chiar și cu 50% mai mult decât în anotimpul cald. Pregătirea pentru iarnă include și verificarea contactelor pentru ca ele să nu fie uzate. De asemenea, recomandările includ pornirea motorului cu farurile și radio-ul închise, pentru a nu diminua din puterea necesară.
- Antigelul și lichidul de parbriz. Antigelul are un rol esențial pentru că protejează motorul și radiatorul. Se impune schimbarea lui cel târziu o dată la doi ani deoarece își poate modifica punctul de îngheț în timp. Se recomandă ca nivelul lichidului sa fie verificat cu motorul rece. De asemenea și lichidul de parbriz va fi unul special adaptat condițiilor de iarnă, astfel încât să reziste și la temperaturi negative, chiar și de -20⁰C.
- Uleiul de motor. Verificarea nivelului de ulei este o acțiune importantă pentru a preveni uzura motorului, mai solicitat în perioada iernii. Uleiul asigură lubrifierea motorului, astfel că o cantitate insuficientă poate scurta serios durata de viață a acestuia. Principalul său rol este de a crea o peliculă fină între componentele motorului pentru a evita fricțiunea metal pe metal. Deși majoritatea mașinilor au un indicator în bord care se aprinde dacă nivelul este prea mic, nu este indicat să se aștepte aprinderea lui. Nivelul uleiului de motor trebuie verificat periodic.
- Sistemul de climatizare. Un sistem de încălzire în stare bună ne va ajuta să trecem mai ușor peste lunile de iarnă, dar contribuie și la menținerea siguranței la volan întrucât ajută la dezghețarea parbrizului, deci oferă o vizibilitatea mai bună. Este deci un punct important pe lista aspectelor care trebuie bifate pentru o mașină bine pregătită de drumuri lungi, chiar și în anotimpul rece.
- Sistemul de iluminat. Nopțile lungi și reci, dar și condițiile meteo neprielnice precum ceața, ploaia sau ninsoarea reduc serios vizibilitatea șoferilor și cresc astfel riscul de accident prin faptul că potențialele pericole de pe șosea sunt sesizate mai târziu. Iată de ce farurile trebuie de asemenea verificate odată cu instalarea iernii. Dacă becurile din faruri, luminile laterale sau semnalizarea nu funcționează corect, schimbă-le imediat și întotdeauna în pereche, pentru a evita diferențele de luminozitate care sporesc riscurile atât pentru tine, cât și pentru ceilalți șoferi. Pentru o vizibilitatea mai bună în timpul șofatului, trebuie să verificăm și starea ștergătoarelor de parbriz. Se recomandă schimbarea acestora o dată pe an și igienizarea lor în mod regulat.
- Cutia cu instrumente. Pentru mai multă siguranță și confort, șoferii responsabili vor avea pe timp de iarnă, în portbagaj, echipamente utile în cazuri extreme, mai ales dacă pornesc la drumuri lungi, în afara orașului.
- o racletă pentru gheață, o cârpă moale sau chiar un spray de degivrare;
- lanțuri de zăpadă, în caz de ninsori abundente pe drum;
- haine călduroase, o pătură și o lanternă;
- cabluri de tractare;
- mănuși groase.
Alte ponturi pentru pregătirea mașinii pentru sezonul rece, includ: - inspecția vizuală și acustică;
- verificarea sistemului de frânare;
- spălarea mașinii (ceara sporește protecția anti îngheț);
- exersarea condusului pe timp de iarnă în cazul șoferilor cu puțină experiență.
De reținut este că întotdeauna este mai ieftin să previi decât să remediezi o problemă tehnică. Nu mai putem la socoteală siguranța pentru șofer și ceilalți pasageri. Din păcate, în anotimpul rece, posibilele probleme care pot apărea în trafic se înmulțesc, de aceea la debutul lui, fiecare șofer trebuie să trateze cu seriozitate toate aspectele de mai sus.
Cel mai indicat este să se apeleze la profesioniști din două motive: unu, pentru a nu omite niciun punct și doi, pentru a fi siguri că verificarea este completă și corectă. TEDDE AUTO, service auto profesionist, s-a gândit ca întotdeauna la siguranța șoferilor și a lansat o ofertă specială, pentru începutul de iarnă: verificarea gratuită a mașinii în ceea ce privește pregătirea ei pentru sezonul rece. Practic, printr-o inspecție amănunțită a mașinii, vei știi dacă mașina ta e gata de orice drum iarna aceasta!
Dacă ești în criză de timp, ei bine, sună la 0751 674 752 și vino să îți facem programarea la revizie chiar azi!
Adresa noastră este ușor de reținut, strada Daliei nr.27, Satchinez, județul Timiș. Iar daca vrei să ne trimiți detalii despre mașina ta, înainte de a o aduce în service, pe lângă numărul de telefon (care este și whatsapp) ne poți contacta la emailul office@tedde-auto.ro.
Și de ce nu, pe pagina noastră de Facebook: Tedde Auto