Prefectura Bihor a înaintat Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale şi Inspectoratului General pentru Imigrări, conform dispoziţiilor prefectului Dumitru Ţiplea, o propunere de proiect cu soluţii vizând simplificarea şi facilitarea accesului pe piaţa muncii a persoanelor din ţări din afara Uniunii Europene.
Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei, demersul vine în continuarea întrevederii prefectului Dumitru Ţiplea cu agenţii economici bihoreni angajatori ai forţei de muncă din afara Uniunii Europene, care a avut loc în data de 7 iulie.
„Ne confruntăm cu o criză acută a forţei de muncă, iar datoria autorităţilor este de a oferi sprijin agenţilor economici în demersul de a-şi susţine afacerile, care sunt motorul de dezvoltare al României. Trebuie să dezvoltăm o relaţie de parteneriat cu aceştia, bazată pe o atitudine proactivă, de îndrumare şi consiliere”, a declarat Dumitru Ţiplea.
Propunerea de proiect vine în sprijinul agenţilor economici bihoreni (şi nu numai) şi vizează o serie de modificări administrative precum: scurtarea timpului de emitere a permisului de şedere şi a avizului de muncă de la 30 de zile, la 10-15 zile, pentru a evita situaţia în care companiile angajatoare nu pot achita contribuţiile salariale angajaţilor non-UE; simplificarea documentaţiei prin eliminarea adeverinţei medicale eliberate de medicul de familie care atestă faptul că persoana nu suferă de boli cronice – aceasta poate fi înlocuită cu adeverinţa emisă de medicul de medicina muncii sau printr-o declaraţie pe proprie răspundere a viitorului angajat şi comunicarea şi soluţionarea online a documentaţiei pentru obţinerea avizului de muncă, în cazul agenţilor economici, pentru a evita blocarea ghişeului datorită volumului ridicat de documente care trebuie depuse.
De asemenea, se propune eliminarea documentului ce dovedeşte publicarea prin mijloace de informare în masă din România a unui anunţ pentru ocuparea locului de muncă vacant; specificarea termenelor maxime admise pentru acceptarea certificatului constatator obţinut de angajator de la Registrul Comerţului şi a certificatului de atestare fiscală, documente necesare pentru emiterea avizului de angajare, dar şi creşterea capacităţii administrative a instituţiilor cu atribuţii în domeniu prin creşterea numărul de angajaţi.
Nu în cele din urmă, se doreşte comunicarea cu angajatorii prin intermediul mijloacelor online sau prin înfiinţarea unui Call Center, pentru a optimiza timpii petrecuţi la ghişeu.Pachetul de propuneri conţine, totodată, sugestiile angajatorilor bihoreni cu privire la modificarea Legii nr. 53//2013 – Codul Muncii.