Pianistul orădean Thurzó Zoltán, de două ori recordman Guinness, a stabilit miercuri un nou record mondial, cântând la pian la cea mai mare altitudine de până acum, pe cel mai înalt drum asfaltat din lume, Umling La Pass, în regiunea Ladakh din India, la o altitudine de 5.798,51 metri, depășindu-și propria performanță anterioară cu 300 de metri, potrivit Agerpres.

Anterior, Zoltán deținea recordul pentru cea mai mare altitudine la care a cântat la pian, realizat pe Everest, la 5.325,77 metri.

„Pe 12 iunie 2024, în Himalaya, India, între orele 09:58:15 – 10:39:40 ora locală (07:28:15 – 07:59:40 GMT), am interpretat nouă piese clasice de pian. Am petrecut în total 31 de minute și 40 de secunde cântând la pian pe Umling La Pass, cel mai înalt drum asfaltat din lume. Apoi, am cântat patru imnuri: maghiar, secuiesc, român și indian,” a scris pianistul pe pagina sa de Facebook.

În timpul performanței, temperatura varia între 0 și minus 5 grade Celsius, dar din cauza vântului puternic, temperatura resimțită a fost mult mai scăzută, ajungând până la -10 sau chiar -13 grade Celsius. După ce se va întoarce acasă, Zoltán va începe demersurile necesare pentru recunoașterea oficială a noului record mondial Guinness.

„Dacă totul merge bine, în curând voi fi oficial de trei ori deținător al recordului mondial Guinness la două categorii. Acest proiect a fost o provocare diferită și mai periculoasă decât cântatul la pian pe Muntele Everest. Fără experiența acumulată acolo, acest proiect ar fi fost imposibil,” a declarat Thurzó.

Celelalte două recorduri stabilite de Zoltan includ concertul la cea mai mare altitudine pe Muntele Everest și cel mai lung concert-maraton din lume, cu o durată de 130 de ore.

Eforturile sale au ca scop înființarea unui Muzeu al Muzicii în orașul său natal, Oradea. Familia sa, muzicieni de trei generații, deține un important patrimoniu muzical. Pianistul speră că aceste performanțe Guinness vor atrage atenția necesară pentru realizarea acestui vis.

„Doresc să cânt la pian în multe locuri și să folosesc fondurile strânse pentru a sprijini Fundația ‘Music Museum’… să cumpăr clădirea de 500.000 de euro. Așa cum un pârâu nu poate trece printr-o stâncă din propria forță, ci prin perseverența sa, la fel sunt și eu. Muzeul de Muzică pe care vreau să-l creez în Oradea este o forță mai mare în spatele meu decât obstacolele pe care le întâlnesc în fața mea. Sunt încrezător,” a transmis pianistul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.