Vaccinul anti-COVID produs de Johnson & Johnson va ajunge în centrele de vaccinare din România săptămâna viitoare, afirmă coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță. Potrivit acestuia, foarte probabil, acest vaccin va fi folosit în centre drive, centre mobile și ar putea fi alocat și către medicii de familie.
Prima tranșă de 60.000 de doze de vaccin Johnson & Johnson a ajuns în România în 14 aprilie, însă nu a început vaccinarea cu acest ser, autoritățile așteptând concluziile EMA după ce compania a anunțat suspendarea distribuirii vaccinului în Uniunea Europeană pentru a examina împreună cu autorităţile sanitare europene cazurile extrem de rare de formare de cheaguri de sânge semnalate în SUA după administrarea acestui vaccin.
Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a găsit o posibilă legătură între vaccinul anti-Covid dezvoltat de Johnson & Johnson și cazurile foarte rare de cheaguri de sânge care au determinat autoritățile din SUA și Europa să suspende distribuirea sa. Comitetul de siguranță farmacovigilență al EMA a concluzionat că un avertisment privind aceste posibile efecte secundare ar trebui adăugat prospectului vaccinului dar că beneficiile sale sunt mai mari decât riscurile, potrivit unui comunicat remis marți de agenție.
Concluziile EMA în ceea ce privește vaccinul dezvoltat de compania Johnson & Johnson, cu regim de administrare monodoză:
– Raportul risc-beneficiu pentru vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de compania Johnson&Johnson, denumit “COVID-19 Vaccine Janssen”, rămâne nemodificat – beneficiile vaccinării împotriva COVID-19 depășesc riscurile efectelor adverse.
– Apariția unor afecțiuni care asociază tromboză și trombocitopenie a fost întâlnită extrem de rar în cazul pacienților vaccinați cu acest ser – au fost raportate 8 cazuri în SUA după 7 milioane de administrări.
– Aceste afecțiuni au fost întâlnite mai frecvent la persoane cu vârstă sub 60 ani, majoritar femei, în primele 3 săptămâni de la vaccinare.
– Până la acest moment nu au fost identificați factori de risc care să predispună la apariția acestor evenimente.
Produsul Johnson & Johnson va fi al patrulea vaccin anti-COVID folosit în campania de vaccinare din România, după Pfizer, AstraZeneca și Moderna. Comitetul de coordonare a vaccinării în România recomandă raportarea oricărei reacții adverse suspectate atât de către profesioniști, cât și de către pacienți (https://covid19.anm.ro).