Consiliul Judeţean (CJ) Bihor a aprobat vineri indicatorii tehnico-economici pentru Parcul Industrial Marghita, unul dintre cele patru parcuri industriale, alături de cele din Aleşd, Beiuş şi Ştei, pe care administraţia judeţeană le amenajează, potrivit Agerpres.
„Parcurile ştiinţifice cu specializare inteligentă Marghita, Aleşd, Beiuş şi Ştei sunt o reţea de parcuri industriale pe care Consiliul Judeţean Bihor intenţionează să le amenajeze şi să le dezvolte în anul următor în afara municipiului Oradea, în localităţi aflate la 40-50 de kilometri, în aşa fel încât oamenii care locuiesc în aceste zone să aibă locuri de muncă cât mai aproape de casele lor şi să nu mai fie nevoiţi să facă naveta”, a declarat, citat într-un comunicat de presă al CJ, preşedintele instituţiei, Ilie Bolojan.
Primăria Municipiului Marghita a pus la dispoziţia CJ Bihor un teren cu o suprafaţă de 11,49 de hectare în vederea înfiinţării Parcului. Amplasamentul este poziţionat în partea de sud-vest a municipiului, la ieşirea din localitate înspre satul Petreu, pe partea stângă a drumului naţional DN 19B, potrivit Agerpres.
CJ Bihor va realiza infrastructura de suport, adică reţeaua de străzi interioare, alimentarea cu apă, gaze naturale şi energie electrică, canalizarea menajeră, va amenaja accesul în Parc şi va realiza iluminatul public.
Conform Studiului de Fezabilitate, valoarea totală estimată a investiţiei este de 31.367.731,63 lei, inclusiv TVA.
„Din această sumă pe care noi intenţionăm să o asigurăm prin accesarea de fonduri europene, cofinanţarea pe care judeţul Bihor trebuie să o asigure este de aproximativ 60%. În cursul lunii ianuarie ne propunem să demarăm procedura de licitaţie. Estimativ, va dura 2-3 luni perioada de proiectare şi 8 luni întreaga lucrare, după semnarea contractului de proiectare şi execuţie. Mulţumesc Primăriei Marghita şi Consiliului Municipal pentru punerea la dispoziţie a acestui teren”, a precizat Ilie Bolojan.
Parcurile Industriale din Aleşd, Beiuş şi Ştei se află într-o fază mai avansată. A fost pregătită procedura de licitaţie pentru proiectare şi execuţie, urmând să fie publicată în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice. Valoarea totală estimată a celor trei parcuri este de 88,9 milioane de lei, inclusiv TVA.
Fondurile ar urma să fie asigurate prin Programul Operaţional Regional 2021 – 2027. Contribuţia Consiliului Judeţean Bihor va reprezenta 60%.